Hoppa till sidans innehåll

Race Report HEX/Vårlägret 2018

25 MAJ 2018 09:16
  • Skapad: 25 MAJ 2018 09:16

HEX är en utmanande men opretentiös träningstävling med väloljat arrangemang, kamratlig stämning och fantastiskt fin omgivning. Årets upplaga var inte så lång i kilometer (65) men det gavs rejält med höjdmetrar (2000), varierande terräng, tävling över natt, flera växlingar och gav över 12 timmars hålligång. Näste tävlingsledare är redan utsedd och vi har vittring på HEX 2019.

Vi blev till slut 6 förväntansfulla medlemmar som drog norrut till orten Segersta i Bollnäs kommun. Där finns Härjedalens Multisport klubb som för 4:e året i rad arrangerar en häftig men än så länge lite hemlig träningstävling. I år vankades mörkerorientering, flera växlingar mellan de olika disciplinerna och en tävlingstid på ca 12 h. Vi visste också att det fanns möjlighet att anpassa banan för de som ex. önskade en kortare variant eller ville utesluta något moment. Konceptet passade mycket väl in i styrelsens ambitioner att ge en ”prova-på-AR” känsla till medlemmar i Stockholm Multisport.

Under flera månaders tid hade de olika kartorna med jämna mellanrum portionerats ut via HEX´s hemsida och vi hade alltså tillgång till PM, roadbook och alla kartor utom en att planera utifrån. Mycket tankemöda lades ner på val av rätt utrustning och energi för varje TA. Ändå satt vi nu där, fipplade med våra tävlingslådor, lysen och kläder och var rätt tävlingspirriga. Det höga vattenståndet i Ljusnan gjorde att paddlingssträckan i tävlingen ströks vilket annars hade varit en rejäl utmaning i mörker och strömt vatten. Istället förlades paddling till inledande Prologen i lugn sjö, ca 4K.

När tonerna av den klassiska folkmelodin ”Hårgalåten” spreds över nejden var det signal till oss 12 deltagare från Hälsinglands Multisport, Skärgårdensmultisportare och SMS att lägga i sina kajaker i vattnet och när sista tonen klingade ut betydde det start! Vår Agneta glänste med sin paddelteknik och inväntade resten av SMS då vi hade bestämt att köra tävlingen i gemensam klunga.

Nu fick cyklarna bära oss fram och ryggsäckarna var packade med utrustning även för nästkommande etapp. Snart fick vi smaka på banläggarens läggning att välja bana och sätta kontroller på kluriga ställen. Vid växlingen i TA2 till sprintorientering i byn fanns en peppande folksamling och det kändes spännande att springa ut med, den till idag, hemliga kartan i handen. En av kontrollerna satt på ”Milleniumbron”, välkänd bro efter en dramatisk filmscen.

Tillbaka till TA2 och växling för MTB-sträcka, nu hade mörkret lagt sig. Kylan höll en av oss tillbaka, sex blev fem och vi satte fart utefter Ljusnan mot Hårga. Undertecknads förkylning värmde inifrån. Kylan var dock knappast ett problem för resten heller på stigningen upp mot Hårgaberget och väl uppe satt dessutom kontrollen högst upp i det rangliga utkikstornet. Någon som tagit KBT-metoden på stort allvar hade ”hjälpt till” genom att ta bort några räcken och trappsteg så alla vi gjorde framsteg vad gäller att bota sin höjdrädsla. De där välvilliga tipsen vi fått om att ”när ni ser en blå pil i skogen som pekar åt vänster så ska ni ta höger” bet inte på oss och istället för susa fram på tipsade genväg, hade vi fötterna frånkopplade, armarna rakt upp i luften och använde cyklarna som murbräcka i täta snår, men fram kom vi.

Istället för SI-pinne fotades alla kontroller varav vissa publicerades på Instagram. På så sätt kunde tävlingsledaren ha koll på var vi befann oss. Det gav även oss fina tillfällen att stanna upp, få i oss energi, njuta av de fantastiskt vackra omgivningarna och lyssna till göken och kattugglorna. Vid 02 nådde vi nästa växling hemma hos tävlingsledare Tomas som erbjöd kaffe och godis. Vi var vid gott humör och ute på trekkingen började det snart ljusna. Nu fanns gps-angivelser till punkterna som hade namn som Woodoctopoussy, Trollkyrkan och Kaffepannan. Vi gick, klättrade och brakade fram i skogarna som älgar. Det gick inte fort men vi var vid gott mod och hade bra överläggningar om vägval, förutom en trötter som inte sagt halv sju på ett par timmar men knatade på som en envis get. När vi väl nådde TA4 igen hade rapporten nått oss om vilka njutmedel som väntade vid mål. Det avgjorde saken och vi avstod två avslutande cykelkontroller, varav en med 200 meter stigning och en totalsträcka på 2h. Vi var väldigt glada och nöjda med våra avklarade strapatser och 12 h, hade hittills klarat oss undan skador på både kroppar och utrustning och gav oss därför av mot nystekta hamburgare, vedeldad bastu och uppfriskande bad.

Vi har lärt oss massor om planering, strategi och samarbete. En rolig och värdefull erfarenhet.

Arnaldo G. Carrasco, Jimmy Müller, Peter Hartwig, Agneta B. Fredrikson, Martin Bergström genom Jannicke Rinderud

Skribent: Jannicke Rinderud
Epost: Adressen Gömd

Bli medlem idag

Våra tävlingar

ursvik

STAR

Samarbetspartners

  ravinen_logga_svart_kant 

 

AKTIVITUS_logo250 

AccessRehab

Postadress:
Stockholm Multisport Klubb - Orientering
Erik Söderström, Sickla allé 13
13165 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@stockholmmultis...

Se all info